İftira | Konular | Kitaplar

Dünyanın en ünlü ateistleri

Hepsi kendi alanlarında dünyaca tanınmış, başarıya ulaşmış kişiler. Ortak noktaları ise ateist olmaları. İşte o isimler:
Dünyanın en ünlü ateistleri

1. Andrew Carnegie: Amerikalı hayırsever bir iş adamı olan Carniege 1835- 1919 yılları arasında yaşamıştır. İskoç doğumlu göçmen, Pittsburgh’ta Carniege Çelik Şirketini kurdu. Daha sonra ABD Federal Çelik Şirketi ile birleşerek ABD Çelik’i oluşturdu. Tarihteki en zengin ikinci adam olarak gösterilen Carniege, bütün servetini Amerika’nın her yerine okullar, kütüphaneler yaptırmak için harcadı.

2. Charles Darwin: 12 Şubat 1809′da Shrewsbury kasabasında doğdu ve 18 Nisan 1882′de Kent’teki evinde öldü. Robert Waring Darwin ile Susannah Wedgewood’un beşinci çocukları ve ikinci oğulları idi. Darwin İnsan dahil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüştür.

3.Karl Marx: (5 Mayıs 1818 Trier - 14 Mart 1883 Londra) 19. yüzyılda yaşamış filozof, politik ekonomist ve devrimci. Komünizmin kuramsal kurucusudur. Birçok politik ve sosyal konuda fikri olmakla beraber, en çok Komünist Manifesto'nun (1848) giriş cümlesinde özetlediği tarih analiziyle tanınır: "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir. Marx yaşadığı dönemde dünya çapında ünlü bir isim sayılmasa da, ölümünden kısa bir süre sonra düşünceleri dünya işçi hareketine yön vermiştir. Marksist Bolşeviklerin Rusya'da Ekim Devrimi'ni gerçekleştirmesi bunun en büyük örneğidir. 20. yüzyılda dünyada Marksist düşünce hemen hemen bütün ülkelerde taraftar bulmuştur. Marksizm, akademik ve politik çevrelerde en çok tartışılmış konulardandır.

4. Ivan Pavlov: Rus fizikçi, psikolog ve fizyolog, 1849- 1936 yıllarında yaşamıştır. Sindirim sistemi üzerindeki başarılı araştırması, Pavlov’a 1904 yılında ilaç alanında Nobel Ödülü’ni getirmiştir. Yaklaşımı ‘Davranışcılık’ olarak bilinen Pavlov, özellikle şartlı refleks üzerinde incelemelerde bulunmuştur. Leningrad’da ölen Pavlov’un St. Petersburg’taki laboratuarı, Rus hükümeti tarafından müze olarak korunuyor.

5. Sigmund Freud: Avusturyalı psikiyatrist (1856- 1939), psikolojideki psiko-analiz ekolünü kurdu. Rüyalarımızın bilinçdışı isteklerimiz doğrultusunda oluştuğunu savunan ünlü psikiyatrist, beyinsel felç üzerinde nörolojik incelemelerde bulunmuştur. Freud, ileriki hayatında kanser yüzünden otuzdan fazla cerrahi operasyon geçirmiş ve 1939’da fizikçi arkadaşı Max Schur’u intiharına yardım etmesi için ikna etmiştir.

6. Warren Buffet: Warren Edward Buffet (1930), Amerikalı işadamı ve aynı zamanda Berkshire Hathaway’ın CEO’dur. Walt Street’in erimesinden önce, dünyanın en zengin insanı olarak gösteriliyordu. Diğer bir milyarder Bill Gates gibi, kendini hayırseverlik işine adıyan Buffet 2006 yılında servetinin yüzde 83’ünü Bill ve Melinda Gates Yardım Kuruluşuna vereceğini açıkladı.

7. Bruce Lee: 1940- 1972 yılları arasında yaşayan Amerika doğumlu Bruce Lee dövüş sporcusu, aynı zamanda bir filozof, öğretmen, aktör ve Jeet Kune Do dövüş ekolünün kurucusudur. Lee, Washington Üniversitesi’nde felsefe üzerine yoğunlaştı ve felsefe ile ilgili geniş kapsamlı bir kütüphane bıraktı. İlk kitabı ‘Kung Fu: Nefsi Müdafaanın Felsefe Sanatı’dır.

8. Richard Dawkins: Clinton Richard Dawkins (1941), günümüzdeki en göze çarpan bilimsel ataistlerden biri, aynı zamanda 2008’e kadar Oxford üniversitesinde proföser olarak bulundu. Darwin’in izinden giden, Richard Dawkins, doğal seçim yoluyla evrimin güçlü savunucularındandır. Ayrıca, yaratıcılık ve tanrıcılık karşıtı çok satanlar listesine girebilen kitaplar yazmıştır.

9. Stephen Hawking: 1942’de doğan Stephen William Hawking, bir zamanlar Sir Isaac Newton’ın da yaptığı, Cambridge Üniversitesi’nde mathematik profesörlüğü yapıyor. Evren bilimi ve kuantum fiziğine yaptığı katkılardan dolayı günümüzün en zeki insanı insanlardan biri olarak kabul ediliyor. Cambridge’de üniverteye devam ederken ALS’ye (Motor Nöron Hastalığı) yakalanan bilim insanı, günümüzde neredeyse hiçbir sinir ve kaslarını kontol edemiyor ve konuşma birleştiricisi ile iletişimini sürdürüyor.

10. David Gilmour: Cambridge Üniversitesi’nde eğitim görevlisi bir babanın oğlu olan David Gilmour, dünyaca ünlü Pink Floyd grubunun gitaristi ve solistidir. 1946 doğumlu Gilmour; müziğe, yazıya ve yollarda geçirilen yaşama karşı duyduğu ilgisiyle, 1960’ların ünlü yıldızlarından biri oldu. 60’ıncı doğum gününde İngiltere listelerinde bir numara olan 3. Solo ‘Bir Adada (On An Island)’ albümünü çıkardı. Bu albümün açıkça ateist duygularla yapılmış en iyi spiritüel albümü olduğu söyleniyor.

11. Jodie Foster: Amerikalı film oyuncusu, yönetmeni ve yapımcısı olan Alicia Christian Foster 1962 yılında doğmuştur. Çocuk yaşta kariyerine başlayan yıldız, kendisini geliştirerek son yıllardaki en popüler ve düşündürücü filmelere imza atmıştır. 14 yaşında oynadığı ‘Taksi Şoförü’ adlı filmde oynayarak Akademi Ödülüne layık görüldü. Foster ataist olmasına rağmen çocuklarıyla birlikte hem Christmas hem de Hannukah bayramını kutluyor; ayrıca tüm dinlere saygı gösteriyor.

12.Gherman Titov (1935–2000): Sovyet astronot. Dünya yörüngesine çıkan ikinci insan.

13. Julia Gillard: Avustralya'nın ilk kadın Başbakanı olan Julia Gillard ateist olduğunu açıkladı. Göreve yeni gelen ve ülkenin 27. Başbakanı olan 48 yaşındaki Gillard, ABC radyosuna yaptığı açıklamada tüm inançlara saygılı olduğunu ancak bunların kesinlikle kendi inançları olmadığını ifade etti.

14. Angelina Jolie: ABD'li sinema oyuncusu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu (UNHCR) İyi Niyet Elçisi. Üç Altın Küre, iki Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü ve bir de Akademi Ödülü aldı. Tüm dünyada hayırsever çalışmalarıyla da tanınan Jolie, dünyanın en güzel kadını, ve en çekici insanlarından biri kabul edilmiştir

15. Friedrich Nietzsche: Nietzsche'nin felsefe öğretisi, kendi çağına tümden bir karşı çıkış olarak görülmektedir. Kendisinin bütün derdi, insanı akılcılığın kıskacından kurtarıp kendisi üzerinden düşünmesini sağlamaktır. Ona göre Tanrı ölmüştür ve insanlar Dünya'da yapayalnız kalmışlardır. Bu yüzden insanlar Tanrı'dan bekledikleri umut ve istekleri bir kenara bırakıp kendilerini Dünya'ya adamalılar. Böylelikle düşünce ile yaşam arasında bağ kurulması daha kolay olur.

16.George Clooney:ABD'li yönetmen, yapımcı, senarist ve aktör. Birkaç yıl Northern Kentucky Üniversitesi'nde öğrenim gördükten sonra kuzeni Miguel Ferrer aracılığıyla aktörlüğe ilk adımını attı. Oscar ödülü sahibi olan Clooney aynı zamanda Milton Katselas'dan aktörlük eğitimi aldı. 1982 yılında Los Angeles'a taşındıktan sonra filmlerde ufak tefek roller almaya başladı. Asıl çıkışını ER adlı televizyon dizisiyle gerçekleştiren aktör Oceans Eleven adlı sinema filminde baş rol aldıktan sonra yıldızı iyice parladı. İşte Clooney'in düşünceleri: "Cennet ve cehenneme inanmıyorum. Tanrı’ya inanıp inanmadığımdan emin değilim. Tek bildiğim, birey olarak var olduğundan emin olduğum tek şey olan bu hayatın boşa gitmesine izin vermeyeceğim."

bugün

Konular